Spis treści
- Działanie prozdrowotne miodu spadziowego
- Jakie wyróżnia się rodzaje miodu ze spadzi?
- Pielęgnacyjne zastosowanie miodu
- Podsumowanie
Miód to wyjątkowy produkt spożywczy, którego drogocenne właściwości wpływają pozytywnie na zdrowie i urodę. To właśnie ze względu na dużą ilość składników odżywczych ma wiele zastosowań. Jako że jest niezwykle wartościowy można dodawać go np. do herbaty, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Według badaczy najzdrowsze miody pochodzą ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady, dzięki temu mają niezwykły kolor i głęboki smak. Wykazują silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne. Są stosowane m.in. w schorzeniach układu krążenia, pokarmowego czy oddechowego.
Działanie prozdrowotne miodu spadziowego
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów ten wyrób pszczeli wykazuje właściwości odżywcze. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Już jedna łyżeczka dziennie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Miód spadziowy ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pomaga w regulacji przemiany materii, działa bakteriobójczo – z powodzeniem radzi sobie z pałeczkami okrężnicy czy gronkowcem złocistym. Ponadto reguluje pracę serca, obniża ciśnienie i polepsza krążenie. Miód ze spadzi ma również właściwości przeciwgrzybicze, podwyższa odporność organizmu, ułatwia gojenie się ran oraz pomaga w leczeniu przeziębienia.
Jakie wyróżnia się rodzaje miodu ze spadzi?
Miody ze spadzi różnią się pochodzeniem soku roślinnego. Wyróżnia się bowiem dwa rodzaje – miód spadziowy liściasty, który wytwarza się najczęściej z drzew lipy oraz iglasty ze spadzi świerkowej lub jodłowej. Ten gatunek jest niezwykle cenny, jeśli chodzi o dary ula. W stosunku do rodzaju liściastego wyróżnia się łagodniejszym smakiem, daje się w nim wyczuć charakterystyczny zapach igliwia. Oba te warianty charakteryzują się lepkością oraz gęstą konsystencją. Miód ze spadzi iglastej cechuje się ciemnym kolorem, a uzyskuje się go najczęściej ze świerka, sosny, modrzewia lub jodły – ten jest zdecydowanie najlepszy.
Najszlachetniejszy gatunek miodu ze spadzi iglastej z jodły, wykazuje pełne spektrum działań prozdrowotnych. Jego działanie obejmuje przede wszystkim właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz serce. Często wykorzystuje się go w przypadku dolegliwości układu oddechowego takich jak astma oskrzelowa czy zapalenie płuc oraz chorób układu krwionośnego. Może pomóc w regulacji układu trawiennego – łagodzi stany zapalne żołądka czy jelit. Poprawia funkcjonowanie dróg moczowych, działa również przeciwreumatycznie. Zastosowań jest wiele, dlatego warto rozważyć zakup miodu spadziowego z jodły.
Pielęgnacyjne zastosowanie miodu
Dzięki aktywnym składnikom odżywczym produkty pszczele doskonale wpływają na kondycję skóry. Miód spadziowy bardzo często można spotkać w składzie wielu kosmetyków. Zatem, na co działa? W pielęgnacji skóry trądzikowej wykorzystuje się jego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga on usunąć nadmiar sebum oraz minimalizuje zaczerwienienia. Z kolei silne właściwości regeneracyjne zmniejszają predyspozycje do tworzenia się przebarwień i blizn. Miód doskonale nawilża i uelastycznia skórę, działa łagodząco oraz przeciwzmarszczkowo. Jest składnikiem płynów do kąpieli, szamponów, odżywek, kremów i maści. W pielęgnacji stóp sprawdzi się jako środek zmiękczający i wygładzający. Miód ze spadzi w połączeniu z cukrem będzie świetnym, naturalnym peelingiem na spierzchnięte usta. Co więcej, pomoże odzyskać blask przesuszonym włosom.
Podsumowanie
Wszelkie dary ula, w tym miód, wykazują cudowne właściwości, doceniane są od wieków zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej czy kosmetologii. W efektowny sposób pomogą zregenerować organizm i poprawić kondycję skóry. Miód ukoi zmęczenie i oczyści z toksyn. Można go z powodzeniem stosować w wielu daniach i napojach, szczególnie jako alternatywę dla cukru oraz słodzików. Wspomaga odporność organizmu, dlatego warto spożywać go w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy przechowywać go w odpowiednich warunkach – najlepiej postawić w zacienionym i chłodnym miejscu.