Spis treści
- Czy pyłek kwiatowy i pszczeli to ten sam produkt?
- Najważniejsze właściwości prozdrowotne pyłku pszczelego.
- Pyłek kwiatowy – zastosowanie w kosmetyce.
- Jak wykorzystywać pyłek w codziennej diecie? Rady prosto z pasieki.
Nie od dziś wiadomo, że wszystkie produkty pszczele są pełne składników odżywczych. Warto je stosować w stanach obniżonej odporności, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, że wykazują właściwości prozdrowotne, to również cechują się interesującym smakiem. Pyłek jako jeden z produktów przetworzonych przez pszczoły to prawdziwa bomba witaminowa. Ma duże grono zwolenników dzięki leczniczemu zastosowaniu.
Czy pyłek kwiatowy i pszczeli to ten sam produkt?
Pszczoły odpowiadają nie tylko za produkcję miodu. Te małe, pracowite owady wytwarzają również inne, wartościowe i zdrowe produkty, np. pierzgę, propolis, wosk czy pyłek kwiatowy. Ten ostatni to naturalny wyrób zbierany przez robotnice i kolejno zlepiany za pomocą miodu w kulki, gdzie umieszczany jest w plastrach w ulu, skąd wydobywają go bartnicy. Pyłek zawiera duże ilości białka, całą masę witamin oraz minerałów. Nazywany bywa zamiennie pszczelim, a to nic innego, jak komórki, które umożliwiają roślinom zapylanie. Z kolei dla pszczół jest to pokarm białkowy stanowiący pożywienie dla larw i królowej matki. Wiele osób uważa pyłek za naturalny suplement diety, to doskonałe źródło aminokwasów, łatwo przyswajalnych węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne pyłku pszczelego
Medycyna naturalna szczególnie ceni produkty, które pochodzą prosto z ula. Pyłek pszczeli ma uniwersalne właściwości, stanowi uzupełnienie codziennej diety, podnosi odporność i ułatwia odchudzanie. Poza tym wspiera układ immunologiczny, wzmacniając rozwój komórek i tkanek. Z powodzeniem hamuje infekcje górnych dróg oddechowych, wspomaga regenerację organizmu po chorobie. Ponadto pyłek ma działanie energetyzujące i regulujące pracę naszego organizmu. Wpływa pozytywnie na układ krwionośny, poprawiając wyniki badań krwi. Jest szczególnie zalecany przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i problemach z prostatą, wspomaga również układ nerwowy. Często stosuje się go na rany, maści pyłkowo-propolisowe sprawdzą się zwłaszcza przy oparzeniach.
Pyłek kwiatowy – zastosowanie w kosmetyce
Produkty pszczele mają również zbawienne działanie na włosy, skórę i paznokcie. Zawarte w nich składniki hamują wydzielanie sebum, w przypadku cery trądzikowej działają przeciwzapalnie. Pyłek natomiast opóźnia procesy starzenia się skóry, niweluje łupież i zmniejsza wypadanie włosów. Co więcej, łagodzi zmiany atopowe, działa przeciwświądowo oraz nawilża. Z powodzeniem jest stosowany jako składnik kremów odżywczych, peelingów, szamponów, maseczek czy balsamów.
Jak wykorzystywać pyłek w codziennej diecie? Rady prosto z pasieki
Istnieje wiele sposobów, by stosować pyłek na co dzień jako składnik zdrowej diety. Należy pamiętać, że w formie suchej jego przyswajalność sięga blisko 100 %. Aby nasz organizm mógł czerpać z niego, wszystko to, co najlepsze, trzeba go wcześniej zmielić lub namoczyć. Z pyłku można przygotować zdrowy napój lub dodawać do słodkich śniadań – owsianek, jogurtów czy nawet deserów. Zalecana porcja dla osoby dorosłej to płaska łyżka stołowa. Najlepiej spożywać go na czczo lub prosto po śniadaniu, taką kurację stosuje się przez około 3 miesiące. Polecany jest również miód z pyłkiem pszczelim, który szczególnie upodobały sobie dzieci. W takiej postaci ma lekko gorzki, lecz nadal słodki smak.
Pyłek, tak jak inne produkty pochodzące z ula ma właściwości lecznicze. Wpływa pozytywnie na naszą odporność, poprawia sprawność psychiczną i fizyczną. Co więcej, jest wartościowy w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach. Najlepiej przechowywać go w szczelnym naczyniu, w miejscu zacienionym i suchym. To pełnowartościowy, zróżnicowany produkt niskokaloryczny, z bogatym składem, dlatego może być uzupełnieniem codziennej dawki witamin i minerałów.