Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Paczkomaty) już od 199,00 zł.

Blog

To warto wiedzieć o miodzie akacjowym
To warto wiedzieć o miodzie akacjowym

Miód to produkt spożywczy, który można znaleźć w większości sklepów. Jednak należy zdać sobie sprawę z tego, że nie każdy ma dobry skład i nie jest naturalny. Niestety dużą część płynnego złota importuje się z Chin, Ukrainy, Kanady czy Argentyny, która następnie trafia na polskie półki. Dzieje się tak z uwagi na atrakcyjną cenę, nieidącą niestety w parze z jakością. Wielu producentów decyduje się również na mieszanie sprowadzanych miodów z krajowymi, przez co klientom jeszcze trudniej odróżnić dobre i naturalne wyroby pszczele.

czytaj całość »
Wszystko, co warto wiedzieć o miodzie lipowym
Wszystko, co warto wiedzieć o miodzie lipowym

Miód lipowy to jeden z popularniejszych rodzajów płynnego złota. Ceniony jest nie tylko za wyśmienite walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne, których można wymienić co najmniej kilka. Powstaje z nektaru kwiatów lipy na przełomie czerwca i lipca, czyli dokładnie w okresie kwitnienia tego drzewa. W składzie można znaleźć łatwo przyswajalne przez ludzki organizm cukry proste – fruktozę i glukozę, oraz niewielkie ilości sacharozy około 1,5-3%, wody czy mikroskładników, takich jak flawonoidy, olejki eteryczne czy garbniki i związki goryczkowe. Oczywiście zawartość składników mineralnych też pozytywnie zaskakuje. Mowa m.in. o potasie, witaminie C, H, PP, B6, żelazie czy wapniu.

czytaj całość »
Miód rzepakowy – cenne źródło witamin i minerałów
Miód rzepakowy – cenne źródło witamin i minerałów

Wyroby pszczele są cenionym produktem głównie ze względu na ich walory smakowe, wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne. Występują pod wieloma wariantami ze względu na sposób działania na organizm człowieka, a także smak. Dzięki temu każdy dopasuje konkretny produkt do swoich indywidualnych preferencji czy potrzeb. Tym, który zasługuje na wyróżnienie, z pewnością jest miód rzepakowy. Jasna barwa, płynna konsystencja to główne cechy tego naturalnego słodzika. Wyróżnia go także delikatny smak i aromat kwiatów rzepaku.

czytaj całość »
Wielozadaniowy miód truskawkowy dla każdego
Wielozadaniowy miód truskawkowy dla każdego

Miód jest nie tylko słodkim dodatkiem do wielu potraw, napojów czy deserów, lecz także prawdziwym skarbem natury. Ten kleisty produkt wytwarzają pracowite pszczoły dzięki pozyskiwaniu nektaru z kwiatów, a następnie przechowywaniu go w plastrach ula. Wyroby pszczele cieszą się dużą popularnością i są składnikiem wielu kultur oraz tradycji. Mogą mieć różną konsystencję – od płynnej, przez kremową po krystaliczną. Występują też w kilku wariantach smakowych np. delikatnie słodkim lub intensywnie korzennym.

czytaj całość »
Pierzga pszczela jako kolejny prozdrowotny skarb prosto z ula
Pierzga pszczela jako kolejny prozdrowotny skarb prosto z ula

Wszystkie produkty, które pochodzą prosto z ula, wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Oprócz miodu pszczelarze oferują również kit pszczeli, pyłek kwiatowy, wosk oraz pierzgę. Ta ostatnia jest podstawowym pokarmem dla tych niezwykle pożytecznych owadów. Stanowi cenne źródło białka, witamin, minerałów i aminokwasów, dlatego jest równie chętnie stosowana przez człowieka. 

czytaj całość »
Sekrety propolisu – co czyni go tak wartościowym dla zdrowia?
Sekrety propolisu – co czyni go tak wartościowym dla zdrowia?

Wiele pszczelich produktów ma duży potencjał prozdrowotny. Szczególnie kit pszczeli korzystnie wpływa na leczenie wielu dolegliwości. Występuje samodzielnie lub pod postacią ekstraktu, maści, syropu czy nalewki, jest również składnikiem farmaceutyków – tabletek, czopków, globulek i kropli. 

czytaj całość »
Pyłek pszczeli – naturalna bomba witaminowa dla organizmu
Pyłek pszczeli – naturalna bomba witaminowa dla organizmu

Nie od dziś wiadomo, że wszystkie produkty pszczele są pełne składników odżywczych. Warto je stosować w stanach obniżonej odporności, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, że wykazują właściwości prozdrowotne, to również cechują się interesującym smakiem. Pyłek jako jeden z produktów przetworzonych przez pszczoły to prawdziwa bomba witaminowa. Ma duże grono zwolenników dzięki leczniczemu zastosowaniu.

czytaj całość »
Co warto wiedzieć o miodzie wrzosowym?
Co warto wiedzieć o miodzie wrzosowym?

Miody znajdują zastosowanie w gastronomii, lecznictwie i wielu innych dziedzinach życia. Od zawsze goszczą na naszych stołach, w apteczkach czy spiżarniach. Mają liczne właściwości prozdrowotne oraz świetnie działają na stan cery, a także włosów. Najpopularniejsze rodzaje miodów pozyskiwane są z nektaru kwiatów – najcenniejszego daru natury.

czytaj całość »
Właściwości i zastosowanie miodu spadziowego
miod-w-sloiku

Miód to wyjątkowy produkt spożywczy, którego drogocenne właściwości wpływają pozytywnie na zdrowie i urodę. To właśnie ze względu na dużą ilość składników odżywczych ma wiele zastosowań. Jako że jest niezwykle wartościowy można dodawać go np. do herbaty, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Według badaczy najzdrowsze miody pochodzą ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady, dzięki temu mają niezwykły kolor i głęboki smak. Wykazują silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne. Są stosowane m.in. w schorzeniach układu krążenia, pokarmowego czy oddechowego.

czytaj całość »
Prozdrowotne właściwości miodu z gryki
Prozdrowotne właściwości miodu z gryki

Miód gryczany to jeden z najzdrowszych rodzajów wyrobów pszczelich dostępnych na rynku. Produkowany jest przez pszczoły w lipcu i sierpniu. Pozyskuje się go z nektaru gryki zwyczajnej — rośliny znajdującej zastosowanie w gastronomii oraz ziołolecznictwie. Posiada ona ziołową woń, którą niektórzy porównują do zapachu kaszy gryczanej. Smak tego miodu jest niezwykle charakterystyczny — słodki, a zarazem lekko piekący. Jego intensywność zależy od ilości gryki znajdującej się w rejonie pasieki. Należy do grupy najciemniejszych miodów — jego kolor może być brunatny bądź czarny. Dopiero po krystalizacji, jaśnieje i zyskuje brązową barwę.

czytaj całość »
Skarbnica witamin i minerałów – miody akacjowe
Skarbnica witamin i minerałów – miody akacjowe

W okresie jesienno-zimowym odporność zarówno dzieci, jak i dorosłych jest z reguły osłabiona, przez co łatwo złapać sezonową infekcję. Ludzie najczęściej mierzą się ze zwykłym przeziębieniem, bólem gardła czy katarem, lecz zdarzają się również poważniejsze choroby, trudniejsze do wyleczenia. Każda z nich wiąże się z wizytą u lekarza, koniecznością zostania w domu, zwolnieniem z pracy lub ze szkoły oraz przede wszystkim zakupem niezbędnych lekarstw, które w obecnych czasach niestety nie należą do tanich towarów. Aby tego wszystkiego uniknąć, warto zadbać o swoje zdrowie i wyposażyć domową spiżarnię w naturalne, zdrowe i cenne składniki korzystnie wpływającymi na organizm.

czytaj całość »
Miód leśny dla dzieci i nie tylko
Miód leśny dla dzieci i nie tylko

Batoniki, słodkie jogurty i inne produkty zawierające duże ilości cukru są uwielbiane przez najmłodszych, ale nie tylko – dorośli także chętnie i często po nie sięgają. Jest to niezdrowe, a ponadto spożywanie ich w dużych ilościach zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób w tym nadwagi czy cukrzycy. Warto zatem zamienić je na naturalne i zdrowsze zamienniki, jakimi są wyroby pszczele. Miód zawiera liczne cenne składniki w tym minerały i witaminy, zatem jest o wiele lepszym wyborem. Można dodawać go niemal do wszystkiego – herbaty, jogurtów, twarożków czy kanapek...

czytaj całość »
Wszystko o miodzie faceliowym
Wszystko o miodzie faceliowym

Wybór produktów pszczelich na półkach większości sklepów okazuje się dość okrojony, dlatego zdecydowanie lepiej szukać ich na stronach internetowych lub u lokalnych pszczelarzy. Decydując się na miód z naturalnych pasiek, ma się pewność jego pozytywnego działania i jakości. Dużą popularnością cieszy się miód faceliowy. Uważa się go za jeden z najzdrowszych wariantów, ponieważ w porównaniu z innymi ma najniższy stopień zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi...

czytaj całość »
Jaki miód jest najzdrowszy? Sprawdź, który warto włączyć do diety!

Miód to produkt spożywczy, który zna chyba każdy. Ten efekt pszczelej pracy jest popularnym dodatkiem m.in. do pieczywa czy napojów takich jak herbata. Posiada wiele właściwości pozytywnie oddziałujących na ludzkie ciało. Pamiętaj jednak, by z nim uważać. Jak wszystko w nadmiarze, może okazać się szkodliwy. Przede wszystkim dlatego, że zawiera dużo cukru. Zastanawiasz się, jaki miód jest najzdrowszy? W ten tekście omówimy sobie pokrótce wszystkie gatunki dostępne w naszym sklepie. Dzięki temu dowiesz się, który z nich ma właściwości najlepsze dla Twojego organizmu.

czytaj całość »
Jaki miód dla dzieci będzie najlepszy?

Jesień to czas deszczu, zmiennych temperatur i przeziębień, zwłaszcza wśród najmłodszych. Rodzice zaczynają szukać wtedy sprawdzonych sposobów na podniesienie odporności i walkę z chorobami. Część osób sięga po suplementy diety, które można kupić w aptece, inni wolą bardziej tradycyjne metody. Jednym z takich domowych i naturalnych specyfików jest miód. Czy wiesz, jaki miód dla dzieci będzie najodpowiedniejszy?

czytaj całość »
Miód akacjowy czy lipowy - który wybrać? W jakich dolegliwościach mogą pomóc?

Wszyscy wiemy, że miód jest zdrowy i wpływa dobroczynnie na organizm człowieka. Niemniej jednak często zadajemy sobie pytanie: który wybrać? Rodzajów jest bowiem wiele. Każdy ma nieco inne działanie, smak i zastosowanie w naturalnym leczeniu. Jaki zatem wybrać spośród dwóch popularnych: akacjowego i lipowego? Poznaj ich największe walory i sam zdecyduj!

czytaj całość »
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Statystyki
Produktów:
114
Kategorii:
22
Nowości:
0
Promocje:
4
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl