Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Paczkomaty) już od 149,00 zł.
Jak spożywać miód gryczany, by zadziałał najbardziej efektywnie?

Lipowy, wielokwiatowy, akacjowy, nawłociowy — słodkim przysmakom nie ma końca. Coraz więcej osób odkrywa szereg zalet płynących z regularnego spożywania miodu. Niektórzy są zwolennikami tych mocno słodkich, inni zaś wolą te bardziej gorzkie. Jednym z najzdrowszych miodów okazuje się miód gryczany. Jak spożywać ten charakterystyczny pszczeli wyrób, by cieszyć się współmiernymi efektami? Przeczytaj artykuł i dowiedz się wszystkiego, co istotne!

Co wyróżnia miód gryczany?

Niesamowity, kwiatowy aromat, wyjątkowo ciemna barwa, specyficzny smak — miód gryczany jest jedyny w swoim rodzaju. Ten charakterystyczny przysmak powstał z nektaru kwiatów gryki. Nawet największy laik rozpozna ten rodzaj miodu. Inne gatunki cechuje dość podobny, "miodowy" kolor. Wariant gryczany znacznie się od nich różni. Jego barwa jest bardzo ciemna. Z biegiem czasu nabiera herbacianego, a wręcz czarnego odcienia. Pasjonaci słodkich wyrobów dobrze znają też jego intensywny zapach. Nietuzinkowy pozostaje również jego smak. Nie jest to typowy miód — oprócz słodkich doznań poznasz także cierpkość i delikatną gorycz. Niektórzy twierdzą, że zdarza się wyczuć także ostrość. Jednak te odczucia nijak nie dyskwalifikują wyrobów, wręcz przeciwnie!

Jak spożywać miód gryczany? Właściwości produktu

Zanim dowiesz się, jak spożywać miód gryczany, poznaj jego cenne właściwości prozdrowotne. Jak wyżej wspomnieliśmy, ten gatunek miodu wykazuje szereg wartościowych cech. Z czego wynikają? W miodzie gryczanym znajduje się bogactwo soli mineralnych. Znajdziesz w nim zawartość żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Nie zabraknie też miedzi i cynku. Sama zawartość nie jest zaskakująco duża — w tym przypadku chodzi bardziej o przyswajalność wymienionych komponentów. Jak spożywać miód gryczany? Odpowiedź brzmi: regularnie! Częste korzystanie z tego dobrodziejstwa poprawia naszą odporność. Miód ma dobry wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, które są solidnie uszczelniane. To rutyna — składnik miodu — sprawia, że naczynia są bardziej elastyczne i wytrzymałe. Słodki przysmak polecany jest zwłaszcza osobom, które cierpią na miażdżycę. Właściwości przeciwzapalne są tutaj kluczowe. Po miód gryczany warto sięgać przy przeziębieniu.

Miód gryczany w codziennej diecie — przykłady posiłków

Wybierasz się na zakupy spożywcze? W naszym sklepie znajdziesz wiele produktów, po które warto sięgnąć. Jednym z odmian miodów, które muszą zagościć w Twojej spiżarni, jest miód gryczany z odmiany zwanej gryką kaszubską. Wyrazisty, ostry i pięknie pachnący wyrób to alternatywa dla mdłych zamienników. Należy zwracać uwagę na to, czy miód jest skrystalizowany. Im starszy, tym bardziej brunatną barwę nabiera.

Jak spożywać miód gryczany na co dzień? Można to zrobić na kilka różnych sposobów. Kluczowe jest pamiętanie o nieprzekraczalnej temperaturze — max 50 stopni! W przeciwnym razie substancje odżywcze w nim zawarte zostaną zniszczone. Ta uwaga tyczy się przede wszystkim dodawaniu miodu do herbaty. W tym wypadku musisz odczekać, aż temperatura się zmniejszy. Wielbiciele porannych owsianek zaaprobują pomysł ich wzbogacenia o porcję miodu. Łyżka pszczelego wyrobu doda im pożądanej słodyczy. Na jego bazie możesz też przygotować zdrowe słodkości na zimno. Spróbuj zrobić tzw. kulki mocy. Płatki owsiane lub suszone owoce zmieszane z miodem gryczanym to alternatywa dla batoników. Takie rarytasy wkładasz do lodówki i gotowe!

Zmagasz się z chorobą sercowo-naczyniową? Może zastosujesz specjalną kurację z wykorzystaniem tego miodu? Łyżkę słodkiego wyrobu rozpuść wieczorem w szklance wody. Rano wypij przygotowany płyn. Nie myśl sobie, że terapia okaże się wystarczająca w walce z dolegliwościami. Jednak z pewnością zadziała korzystnie na Twój układ sercowo-naczyniowy.

Jak spożywać miód gryczany, by odczuć spektakularne efekty?

Cóż, żaden spożywczy artykuł nie zdziała cudu, jeśli przypadłość lub choroba jest silnie rozwinięta. Jednak często profilaktyka to klucz do sukcesu. W końcu lepiej przeciwdziałać niż leczyć, nieprawdaż?

Jak spożywać miód gryczany? Produkt może być aplikowany bezpośrednio z łyżki. Osobom, które nie przepadają za jego gorzkawym smakiem, zaleca się rozpuszczenie miodu w wodzie lub herbacie. Jedna uwaga — płyn nie może być gorący! W przypadkach chorób serca lub naczyń zazwyczaj przyjmuje się 1, lub 2 łyżki stołowe miodu, rozpuszczone w połowie szklanki ciepłej wody. Jak często? Trzy razy dziennie będzie idealnie! Zapytasz pewnie: co z porą spożywania miodu? Najlepszym rozwiązaniem jest godzina przed lub godzina po posiłku. Kuracja odniesie najlepsze efekty, gdy potrwa minimum sześć tygodni.

Jak wygląda regularne stosowanie miodu u osoby zdrowej? Pełnowartościowy napój uzyskasz z trzech łyżeczek miodu rozpuszczonego w mocno przestudzonej herbacie. Pozostaw go przynajmniej na kilkadziesiąt minut. A może chcesz przetestować eliksir miodowo-ziołowy? Posłużą do tego zioła kwiatów lipy, woda i miód. Napar ostudź i przecedź, dodając potem dwie łyżki gryczanego miodu.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Statystyki
Produkty:
54
Kategorie:
11
Nowości:
0
Promocje:
0
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl