Miód faceliowy
Miód pszczeli faceliowy jako dodatek do ciast i deserów
Miody faceliowe zaliczamy do najbardziej aromatycznych i zarazem delikatnych odmian, charakteryzują się jasną barwą. Powstają z nektaru kwiatów facelii, czyli intensywnie fioletowej, niezwykle miododajnej rośliny. Miód pszczeli faceliowy sprawdzi się jako dodatek do herbaty, ciast, deserów czy nawet jedzenia łyżeczką ze słoika. To bogate źródło witamin oraz minerałów wspierających organizm. Miód z rośliny, jaką jest facelia, ma zatem liczne właściwości prozdrowotne. Wykazuje m.in. działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, chroni także wątrobę.
Miód pszczeli z facelii – jaki powinien być?
Kupując miód pszczeli z facelii, należy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim powinien on pochodzić z naturalnych pasiek. Sztuczne produkty miodopodobne są uboższe w witaminy, a w składzie zawierają też często konserwanty. Osoby decydujące się na miód z facelii powinny brać pod uwagę także cenę. Ta często idzie w parze z wysoką jakością, więc warto zapłacić odrobinę więcej. Facelia, a raczej miód z niej produkowany to dobry wybór dla każdego, dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.
