Miód Faceliowy - 400g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 25,00 zł 25.00
Cena w innych sklepach: 25,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 25 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Na tej aukcji chciałbym zaproponować świeży

MIÓD FACELIOWY o wadze 400g. ze zbiorów 2021

Miód jest płynny.

Miód faceliowy -jest jednym z mniej znanych miodów, ale warto go kupować i jeść, gdyż wykazuje właściwości wzmacniające organizm. Posiada delikatny, lekko kwaskowaty smak, często ceniony przez dzieci. Miód faceliowy to miód kwiatowy wytwarzany przez pszczoły na bazie materiałów zebranych z kwiatów facelii błękitnej, rośliny kiedyś uprawianej na paszę dla zwierząt, a obecnie hodowanej głównie ze względu na właściwości miododajne.

Co to jest i z czego powstaje miód faceliowy?

Miód faceliowy to kwiatowy miód nektarowy produkowany przez pszczoły z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Jest to miododajna roślina z rodziny ogóreczników, która niegdyś hodowana była na paszę dla zwierząt. Facelia jest rośliną chętnie uprawianą przez pszczelarzy z kilku względów – dostarcza duże ilości nektaru, dość długo kwitnie, jest niewymagająca w uprawie, a pszczoły chętnie ją odwiedzają. Jej pyłek ma charakterystyczny fioletowo-niebieski kolor, dlatego pierzga z pasiek leżących blisko pól facelii będzie zabarwiona na niebiesko.

Wygląd, właściwości smakowe i krystalizacja

Miód faceliowy ma kolor jasnożółty lub zielonkawy. Jest przyjemny i delikatny w smaku, w czym przypomina miód akacjowy, jest od niego jednak bardziej aromatyczny i posiada kwaskowaty posmak. Jeśli kolor zakupionego miodu jest ciemniejszy, oznacza to, że nie występuje w nim przewadze nektar zebrany przez pszczoły z facelii i mamy do czynienia z mieszanką wielokwiatową. Takie przypadki są dość częste, ponieważ kwitnie ona równocześnie z wieloma innymi kwiatami. Miód faceliowy, gdy nastąpiła krystalizacja, przybiera barwę jasnokremową lub niemal białą.

Zastosowanie - jest naturalnym lekiem, który wzmacnia organizm i wspomaga leczenie. Jego działanie okazało się skuteczne między innymi w: zapobieganiu przeziębieniom – miód faceliowy podnosi odporność i rozgrzewa organizm; wspomaganiu leczenia górnych i dolnych dróg oddechowych – udrażnia drogi oddechowe, łagodzi kaszel i ból gardła; wzmacnianiu organizmu po dużym wysiłku fizycznym lub intelektualnym; wspomaganiu pracy układu pokarmowego – miód faceliowy leczy nieżyty i wrzody żołądka oraz dwunastnicy, wspiera pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego; wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia – wzmacnia serce, obniża ciśnienie, wspiera leczenie miażdżycy; wspomaganiu leczenia astmy oskrzelowej; hamowaniu toksycznego wpływu używek – alkoholu, tytoniu, kofeiny i teiny. Miód faceliowy, tak jak większość miodów, wykazuje też właściwości antybakteryjne. Jak dowiodły badania jest ono jednak stosunkowo słabe w porównaniu z niektórymi gatunkami miodu, jak choćby z miodem nawłociowym.

Sposoby i dawkowanie - Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl