logo allegro
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Paczkomaty) już od 199,00 zł.
Miód na przeziębienie – jaki wybrać? Poznaj różne rodzaje!
Miód na przeziębienie – jaki wybrać? Poznaj różne rodzaje!

Czujesz się źle, boli Cię głowa, masz dreszcze i już wiesz, że dopada Cię przeziębienie? Sięgnij po miód, który posiada wiele właściwości leczniczych, a przy tym doskonale smakuje! Jest z pewnością łagodniejszy od soku z cebuli czy innych specyfików. Skądinąd to właśnie naturalne sposoby leczenia przynoszą szybką ulgę i nie obciążają organizmu tak, jak leki. Jaki miód na przeziębienie będzie w takim razie najlepszy? Wszystko zależy od objawów. Poniżej podpowiadamy, na co się zdecydować i prezentujemy przepis na miksturę pełną zdrowia.

Spis treści

Miód i jego rodzaje

Wiadomo, że to dzięki pracy pszczół, możesz delektować się pysznym miodem. Jego smak i wygląd może się jednak znacząco różnić – od białego po ciemną zieleń. W zależności od tego, z czego powstał, może być:

  • kwiatowy – z zebranego nektaru kwiatów;
  • spadziowy, czyli z soku drzewnego przetworzonego przez pszczoły;
  • mieszany, np. nektarowo-spadziowy;

Właściwości prozdrowotne miodu znane są już od wieków. Nic więc dziwnego, że chętnie sięgamy po ten naturalny antybiotyk. Zawiera on wiele witamin i składników odżywczych, które skutecznie stymulują układ odpornościowy, pomagają obniżyć temperaturę, działają przeciwzapalnie i uśmierzają ból. Zatem – jaki miód na przeziębienie warto wybrać?

Jaki miód będzie najlepszy na przeziębienie?

Sezon jesienno-zimowy to czas szczególnej podatności na przeziębienie. Jego objawy to, przede wszystkim katar i kaszel oraz podwyższona temperatura. Ta jednostka chorobowa dotyka nie tylko dorosłych, ale także dzieci, które nie mają jeszcze w pełni wykształconego układu odpornościowego. A najlepszym sposobem na wyleczenie jest właśnie miód. Pokonaj przeziębienie z naszymi wyrobami. Poniżej przedstawiamy, który i na co działa!

Miód lipowy

Miód lipowy na przeziębienie to jeden z popularniejszych odmian z produktów odpszczelich. Powstaje on z nektaru kwiatów lipy, które kwitną na przełomie czerwca i lipca. Lipa to drzewo uznawane od wieków za symbol zdrowia i długowieczności, co przekłada się na wyjątkowe właściwości jej miodu. Ma on jasnożółtą, czasem lekko złocistą barwę, która po krystalizacji zmienia się na jaśniejszą, kremową. Smak jest wyrazisty, delikatnie słodki, z subtelnymi nutami korzennymi i ziołowymi, a zapach przypomina intensywną woń lipowych kwiatów.

Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyseptycznemu miód lipowy wspiera walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, a także pomaga w redukcji gorączki. Zawiera naturalne enzymy, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo, które wzmacniają układ odpornościowy oraz wspomagają pracę serca i układu nerwowego. Regularne spożywanie miodu lipowego może również poprawiać trawienie oraz obniżać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Tak więc warto go stosować na surowo nie tylko w trakcie choroby, ale również jako dodatek codziennej diety.

Miód wielokwiatowy

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z wielu różnych gatunków kwiatów. To, jakie rośliny dominują w jego składzie, zależy od okresu zbiorów i regionu, w którym został wyprodukowany, co sprawia, że miód wielokwiatowy jest niezwykle różnorodny pod względem smaku, aromatu i koloru. Latem jego barwa jest zazwyczaj jasna, od słomkowej po złocistą, a jesienią ciemniejsza, bursztynowa. Smak miodu wielokwiatowego jest łagodny, delikatnie słodki, a czasem wyczuwalne są w nim nuty kwiatowe, owocowe lub ziołowe.

Właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego są równie różnorodne jak jego skład. Jest bogaty w naturalne cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, które dostarczają organizmowi szybkiej energii, dlatego często polecany jest sportowcom, osobom pracującym fizycznie lub uczniom. Zawiera witaminy (B1, B2, B6, C), minerały (magnez, wapń, żelazo, cynk) oraz enzymy wspierające trawienie i wzmacniające układ odpornościowy. Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego na przeziębienie może wspomagać układ odpornościowy dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, magnezu i cynku. Te składniki odżywcze pomagają organizmowi w produkcji przeciwciał oraz w regeneracji komórek.

Miód leśny

Jest drogocennym naturalnym lekarstwem, gdyż skupia w sobie działanie ziół i nektarów kwiatów, z jakich powstaje. Miód leśny ma intensywną, bursztynową barwę, która z czasem może przechodzić w ciemniejsze odcienie, nawet z domieszką brązu. Jego smak jest głęboki i złożony – można w nim wyczuć delikatne nuty żywiczne, kwiatowe, a czasami owocowe. Dzięki połączeniu nektaru z roślin i spadzi miód leśny zyskuje bogaty profil smakowy, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom słodkich, jak i wyrazistych miodów.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz substancji antybakteryjnych wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami. Spadziowy komponent miodu leśnego działa korzystnie na drogi oddechowe, łagodząc kaszel i wspomagając leczenie chorób górnych dróg oddechowych.

Naturalny miód – odporność na najwyższym poziomie

Kiedy czujesz, że w twoim organizmie zaczyna rozwijać się infekcja, warto sięgnąć po miód na przeziębienie. Wspomaga on organizm w walce z chorobami, dostarczając cennych witamin i minerałów. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym nie tylko łagodzi objawy, ale również przyspiesza powrót do zdrowia. Miód na grypę działa wielotorowo – wzmacnia układ odpornościowy, obniża gorączkę oraz pomaga zwalczać objawy, takie jak kaszel czy ból gardła. Włączenie go do diety to naturalny sposób na zwiększenie odporności, szczególnie w okresie osłabienia organizmu.

Mikstura pełna zdrowia – naturalne specyfiki z miodem

Jeśli nie lubisz spożywać miodu na surowo, dobrym pomysłem będzie wykonanie domowego syropu. Wystarczy kilka prostych składników, które znajdują się w każdym domu, aby stworzyć supermiksturę, która raz-dwa rozprawi się z każdym przeziębieniem. Będziemy potrzebowali: 2 łyżek miodu, soku wyciśniętego z jednej dojrzałej cytryny i ciepłej wody. I to tyle! Można jeszcze dodać kawałek korzenia świeżego imbiru (ok. 5 cm). Warto pamiętać, aby miodu nigdy nie zalewać wrzątkiem, gdyż starci on swoje drogocenne właściwości.

Niezastąpiony miód na zdrowie dla każdego

Najmłodsi szczególnie często chorują, dlatego ważne, aby wspierać ich układ odpornościowy w naturalny sposób. Miód na przeziębienie dla dziecka to idealny wybór, ponieważ jest bezpieczny, smaczny i pełen cennych składników odżywczych. Wielokwiatowy miód, dzięki swojej łagodnej słodyczy, jest doskonałym dodatkiem do diety maluchów, pomagając im szybciej wrócić do zdrowia. Spożywanie go regularnie wspomaga organizm w walce z wirusami, a także ułatwia oddychanie. Miód na katar można dodawać do ciepłych napojów lub spożywać na łyżeczce, aby złagodzić objawy i nawilżyć śluzówkę gardła.

Rodzajów miodu jest wiele. Ale prawdą jest, że każdy wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie. Jaki miód na przeziębienie warto wybrać? Wypróbuj wszystkie i sam zdecyduj, który najlepiej na Ciebie działa.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Statystyki
Produktów:
110
Kategorii:
30
Nowości:
3
Promocje:
0
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl