Miód to niedoceniony i wartościowy produkt, który zasługuje na to, by znaleźć się w spiżarni każdego domu. Ma wiele pozytywnych właściwości wpływających korzystnie na ludzki organizm. Mowa oczywiście o naturalnych wyrobach produkowanych w pasiekach, ponieważ te sztucznie wytwarzane zawierają w sobie o wiele mniej cennych wartości. Należy wspomnieć, że produkty pszczele mają ciekawą historię i znane są ludziom już od starożytności – wykorzystywano je wtedy do pielęgnacji oraz w lecznictwie. Pszczoły, dzięki którym powstawały, były cenione m.in. w Egipcie, gdzie oddawano im kult, a ich wizerunek stał się atrybutem faraona. Grecy, podobnie jak Egipcjanie, doceniali te owady i uważali je za posłańców bożych. Miód występuje w wielu odmianach, różni się przede wszystkim roślinami, z jakich jest pozyskiwany. Właśnie od tego też zależy obszar jego działania, ale także smak i kolor.
Czym jest miód faceliowy?
Wybór produktów pszczelich na półkach większości sklepów okazuje się dość okrojony, dlatego zdecydowanie lepiej szukać ich na stronach internetowych lub u lokalnych pszczelarzy. Decydując się na miód z naturalnych pasiek, ma się pewność jego pozytywnego działania i jakości. Dużą popularnością cieszy się miód faceliowy. Uważa się go za jeden z najzdrowszych wariantów, ponieważ w porównaniu z innymi ma najniższy stopień zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi. Pozyskuje się go z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia), roślina ta kwitnie krótko, lecz mimo to nazywa się ją królową miododajności. Miód ten będzie doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Charakteryzuje się mazistą konsystencją, jasną barwą i lekko słodkim smakiem, w którym wyczuwalne są nuty cytrusów.
Właściwości miodu faceliowego
Największą zaletą wyrobów pszczelich są ich właściwości wspierające organizm. Występują w wielu rodzajach, zatem łatwo znaleźć coś na każdą dolegliwość. Miód z facelii ma wiele cech prozdrowotnych i zdecydowanie powinien być włączony do codziennej diety u wielu osób, pod warunkiem, że Ci nie cierpią na przewlekłe choroby np. cukrzycę. Jego działanie obejmuje przede wszystkim pomoc przy sezonowym przeziębieniu – łagodzi objawy i wzmacnia odporność. Jest także dobrym źródłem energii po intensywnym wysiłku fizycznym czy nawet intelektualnym, pomaga się szybciej zregenerować.
To dobry wybór w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych lub astmy oskrzelowej. Pomaga też w przypadku dolegliwości związanych z chorobami układu krążenia, wrzodowymi żołądka czy dwunastnicy, niewydolności serca, miażdżycy oraz nadciśnienia, ponieważ obniża ciśnienie krwi. To, o czym warto wspomnieć, jest również fakt, że miód faceliowy przyśpiesza proces gojenia ran i oparzeń, działa antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, usprawnia metabolizm, poprawia pracę hormonów, a co najważniejsze obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, kawy czy herbaty.
Miód faceliowy w kuchni i nie tylko
Jak już wiadomo, miód wyprodukowany z facelii ma wiele właściwości prozdrowotnych, które zachęcają do inwestycji w słoiczek tego płynnego złota. Warto jednak podkreślić, że jego zastosowanie można znaleźć nie tylko w apteczce, ale również w kuchni. Ten wariant jest bardzo smakowity, dzięki czemu z powodzeniem można wykorzystywać go w formie dodatku do różnorodnych dań czy napojów. To doskonała alternatywa dla słodkich batoników i innych niezdrowych przekąsek – wystarczy wziąć odrobinę na łyżeczkę lub posmarować nim kanapę bądź naleśniki. Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
Wiele osób stosuje miód jako dodatek do herbaty, jednak warto pamiętać, że ten traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Wyrób z facelii jest doskonałym dodatkiem do tak zwanych szotów na odporność, w połączeniu z olejem z czarnuszki, sokiem z cytryny i syropem malinowym tworzy ciekawą, a przede wszystkim zdrową całość. Należy wspomnieć, że stosuje się go również w pielęgnacji. Będzie doskonały do walki z cellulitem, trądzikiem, opóźnia też procesy starzenia się skóry. Można dodawać go do maseczek, szamponów, kremów, peelingów czy pomadek ochronnych. Jak zatem widać miód ten ma wiele zastosowań i zdecydowanie powinno się postawić właśnie na niego.