
Spis treści
W okresie jesienno-zimowym odporność zarówno dzieci, jak i dorosłych jest z reguły osłabiona, przez co łatwo złapać sezonową infekcję. Ludzie najczęściej mierzą się ze zwykłym przeziębieniem, bólem gardła czy katarem, lecz zdarzają się również poważniejsze choroby, trudniejsze do wyleczenia. Każda z nich wiąże się z wizytą u lekarza, koniecznością zostania w domu, zwolnieniem z pracy lub ze szkoły oraz przede wszystkim zakupem niezbędnych lekarstw, które w obecnych czasach niestety nie należą do tanich towarów. Aby tego wszystkiego uniknąć, warto zadbać o swoje zdrowie i wyposażyć domową spiżarnię w naturalne, zdrowe i cenne składniki korzystnie wpływającymi na organizm.
Miód to jeden z artykułów, jaki powinien znaleźć się we wszystkich domach. Nie bez powodu nazywany jest „płynnym złotem” – jego regularne spożywanie dostarcza organizmowi wielu niezbędnych witamin i minerałów, co przynosi same korzyści, jeśli chodzi o zdrowie. Jego działanie ma szeroki zakres w zależności od wybranego rodzaju i głównie z tego względu należy się z nimi zapoznać, aby wybrać wariant w pełni odpowiadający oczekiwaniom i potrzebom. Produkty pszczele nierzadko są rewelacyjnym uzupełnieniem lekarstw podczas choroby lub naturalną tarczą ochronną przed bakteriami i wirusami.
Jak powstaje miód akacjowy?
Na półkach sklepowych łatwo zauważyć dwa rodzaje miodów – naturalne i sztuczne. Czym się różnią? Przede wszystkim sposobem produkcji. Pierwszy wariant powstaje dzięki pszczołom, które zbierają nektar, składują go w plastrach i przygotowują woskowy zasklep. Gdy miód jest już gotowy, zbiera się go, odwirowuje w miodarkach, pozbywa się wszelkich zanieczyszczeń przez sitko, a później po odstaniu można przelać go do słoików. Drugi zaś wytwarza się w sposób chemiczny, poprzez hydrolizę skrobi pszenicznej. Następuje rozbicie sacharozy na cukry proste – glukozę i fruktozę, a powstały roztwór zostaje zneutralizowany, natomiast w celu uzyskania wyglądu, smaku czy zapachu wykorzystuje się karmel do zabarwienia i substancje zapachowe.
Samemu zatem łatwo ocenić, jaki wariant jest zdrowszy. Dodatkowo warto wspomnieć, że wybierając naturalne produkty pszczele, ma się znacznie większy wybór, jeśli chodzi o rośliny, z jakich te zostały wykonane. Zakupić można np. miód akacjowy, który w pełnym spektrum działa pozytywnie na ludzki organizm. Powstaje on z kwiatów robinii akacjowej, pochodzącej z Ameryki Północnej, wytwarzany jest w sposób naturalny, co przekłada się na jego jakość. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz słodkim, wyraźnym smakiem.
Właściwości miodu akacjowego
W ofercie sklepów stacjonarnych, jak i online dostępnych jest wiele rodzai naturalnych produktów pszczelich. Z uwagi na różnorodne działanie, przed ostatecznym wyborem warto zapoznać się z właściwościami, jakie daje dany miód. Akacja to dość popularna roślina, z której się go wytwarza. Gotowy wyrób działa antybakteryjnie, kojąco, uspokajająco i wzmacniająco. Reguluje trawienie czy regeneruje błonę śluzową, ma także zdolności przewciwwrzodowe, przeciwskurczowe, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Zdecydowanie powinno się korzystać z darów natury i zaopatrzyć się w ten artykuł.
Miód z akacji ma duży wpływ na układ pokarmowy – chroni ścianki żołądka i dwunastnicy, dzięki czemu ryzyko wystąpienia wrzodów bądź podrażnień będzie znacznie mniejsze. Podnosi odporność, co pomaga w szybszym zwalczeniu choroby i chroni przed ponownym złapaniem infekcji, dodatkowo regeneruje i nawilża błonę śluzową gardła. Jest także dobrym wyborem przy problemach z układem oddechowym dzięki wzmocnieniu i wspomaganiu usuwania zalegającej wydzieliny. Jak wiadomo, produkty pszczele są moczopędne, dzięki czemu oczyszczają układ moczowy z toksyn. Działają też korzystnie na włosy, sprawdzą się jako maseczka nawilżająca i odżywiająca. Miód ma zatem wiele pozytywnych właściwości, które z pewnością okażą się potrzebne u każdego, zwłaszcza w sezonie wzmożonych zachorowań. To o wiele lepsza alternatywa niż sztuczne suplementy diety.