Wyroby pszczele są cenionym produktem głównie ze względu na ich walory smakowe, wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne. Występują pod wieloma wariantami ze względu na sposób działania na organizm człowieka, a także smak. Dzięki temu każdy dopasuje konkretny produkt do swoich indywidualnych preferencji czy potrzeb. Tym, który zasługuje na wyróżnienie, z pewnością jest miód rzepakowy. Jasna barwa, płynna konsystencja to główne cechy tego naturalnego słodzika. Wyróżnia go także delikatny smak i aromat kwiatów rzepaku.
Miód ten ma szczególną wartość w Polsce, ponieważ to główny producent w Europie i na świecie. Wytwarzanie tego wyrobu pszczelego przyczynia się do rozwoju rolnictwa w kraju. Rzepak jest tu szeroko uprawiany, co stwarza doskonałe warunki dla pszczół zbierających z niego nektar niezbędny do produkcji miodu. Wyroby pszczele z tej rośliny są naturalnym słodzikiem o niższym indeksie glikemicznym, dzięki czemu okaże się korzystny dla osób, które dbają o poziom cukru we krwi. To także doskonała alternatywa dla syropów kukurydzianych.
Spis treści
Co jest ważne w produkcji miodu?
Produkcja miodu to złożony, choć niezbyt skomplikowany proces, który obejmuje kilka poszczególnych etapów. Kluczowym momentem jest czas kwitnienia rzepaku, ponieważ to on będzie głównym surowcem wytwarzanego produktu. Zazwyczaj to okres wiosenny – kwiecień, choć dużo zależy od warunków klimatycznych. Słoneczne dni oraz umiarkowane opady deszczu sprzyjają jego wzrostowi.
Kluczowe jest również miejsce uprawy rzepaku, ponieważ musi być ono łatwodostępne dla pszczół i innych owadów zapylających. Powinno być również wolne od zanieczyszczeń np. spalin samochodowych, ale także pestycydów i innych środków chemicznych. Dbanie o te warunki powinny być niezwykle istotne dla pszczelarzy i rolników, którzy chcą uzyskać wysoką jakość miodu rzepakowego.
Korzyści płynące z miodu rzepakowego
Nie od dziś wiadomo, że wyroby pszczele są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Podobnie jest, jeśli chodzi o rzepakowy miód – w jego składzie można znaleźć różne witaminy czy minerały korzystnie wpływające na zdrowie. Zalicza się do nich witaminę C (kwas askorbinowy) wspierającą układ odpornościowy oraz te z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biorą one udział w metabolizmie, procesach trawiennych, fizjologicznych, wspierają utrzymania zdrowej skóry itp.
Wiele osób zastanawiających się nad jego zakupem, zadaje sobie pytanie, na co pomaga miód rzepakowy? Otóż na wiele dolegliwości. W przypadku bólu gardła może być on doskonałym środkiem łagodzącym. Pomaga także w infekcjach dróg oddechowych oraz przy kaszlu, dzięki działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Miód pszczeli rzepakowy spożywany regularnie, z pewnością przyczyni się do podniesienia odporności, co jest kluczowe szczególnie w przypadku chłodniejszych pór roku – jesienią i zimą. Wspomaga trawienie, ponieważ ma właściwości probiotyczne, które wspierają zdrową florę jelitową. Co więcej, to dobry wybór dla osób z cukrzycą, ponieważ posiada znacznie niższy indeks glikemiczny, czyli nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Miód rzepakowy w kuchni
Miód rzepakowy charakteryzuje się specyficznymi i intrygującymi smakami. Jest delikatny, zdecydowanie mniej intensywny od innych rodzai wyrobów pszczelich, a przy okazji niezwykle subtelny i lekko słodki. Ma kwiatowe tony, wyróżniające go na tle pozostałych, do tego wyczuć można lekką nutę orzechową, nadającą mu głębi smaku. Dzięki temu doskonale odnajduje się w kuchni, wspiera to także skład bogaty w cenne składniki odżywcze. Można nim słodzić napoje takie jak herbata lub nawet koktajle – to doskonały, zdrowy i naturalny słodzik.
Miód z rzepaku sprawdzi się też do sosów i sałatek. Nada im smaku i subtelnego aromatu. Podobnie jak inne produkty pszczele to doskonały dodatek do naleśników lub kanapek, szczególnie uwielbiany przez najmłodszych. Dodany do wypieków może zastąpić klasyczny, biały cukier. Co więcej, jest idealny także do mięs, szczególnie drobiu. W internecie można znaleźć wiele przepisów na dania z wykorzystaniem tego słodkiego dodatku np. kurczak w sosie miodowo-musztardowym. Miód powoduje, że mięso będzie soczyste i aromatyczne.