Miód to wyjątkowy produkt. Posiada wiele cennych właściwości, które m.in. wspomagają proces leczenia w stanach infekcji górnych dróg oddechowych, pracę serca czy prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jedna z najbardziej znanych i docenianych jego odmian to miód naturalny wielokwiatowy. Czym się on charakteryzuje? Co go wyróżnia? Jaka jest cena za słoiczek? Na co działa miód wielokwiatowy? Na te i inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
Spis treści
- Cechy miodu wielokwiatowego
- Skład chemiczny miodu wielokwiatowego
- Na co pomaga miód wielokwiatowy?
- Miód wielokwiatowy z dodatkami dla dzieci
- Miód wielokwiatowy – cena w naszym sklepie internetowym
- Podsumowanie
Cechy miodu wielokwiatowego
Właściwości fizykochemiczne miodu wielokwiatowego są zmienne. Zależą od tego, z jakich konkretnie roślin i przez jaki okres pszczoły zbierały nektar do jego wyrobu. Z tego powodu, może mieć jasnożółty kolor, a nawet ciemnoherbaciany. Miód przybiera barwę ciemniejszą, gdy jest zbierany przez pszczoły latem, natomiast wczesną wiosną wyróżnia się jaśniejszym odcieniem. Warto podkreślić, że na jego kolor wpływa w głównej mierze śladowa ilość spadzi, która pojawia się w drugiej połowie sezonu pszczelarskiego. W wyniku krystalizacji miód może przybrać barwę od jasnoszarej, aż po jasnobrązową. Na przebieg tego procesu wpływają również gatunki roślin, z których pszczoły zgromadziły nektar. Krystalizacja miodów wiosennych zazwyczaj zachodzi szybciej od tych pochodzących z okresu upalnego lata. Pszczeli płyn może też przyjmować nieco inny smak w zależności od pory roku. Wczesnowiosenne miody wielokwiatowe są słodsze, mają łagodniejszy aromat oraz wykazują słabszą aktywność biologiczną od tych zebranych latem.
Skład chemiczny miodu wielokwiatowego
Zarówno na wygląd, jak i na skład chemiczny miodu wielokwiatowego oddziałuje także rodzaj kwiatów, z których pszczoły zbierają nektar. Te wiosenne mają dużą zawartość cukrów prostych w swoim składzie – glukozy i fruktozy. Natomiast miody z okresu letniego wyróżniają się bogactwem enzymów, witamin, flawonoidów, mikroelementów czy związków przeciwbakteryjnych. W pszczelim płynie znajdziemy również krzem, który korzystnie wpływa na regenerację kości, naczynia krwionośne, paznokcie i włosy oraz beta-karoten zapobiegający degeneracji plamki żółtej w oku, a także podtrzymujący koloryt skóry.
Na co pomaga miód wielokwiatowy?
Na pytanie, na co działa miód wielokwiatowy, odpowiedź jest bardziej złożona. Wynika ona z właściwości cennych witamin i minerałów, które znajdują się w jego składzie. Ten pszczeli wyrób cechuje się wieloaspektowym działaniem. Oto lista przypadków, gdy warto zastosować miód wielokwiatowy:
- alergia – posiada on właściwości odczulające. Pomaga przy zmaganiu się z wszelkiego rodzaju chorobami górnych dróg oddechowych, jak np. pyłkowica, atopowa astma oskrzelowa czy katar sienny;
- choroby serca i całego układu krążenia – miody wielokwiatowe zebrane w okresie wiosennym są bogate w łatwoprzyswajalne cukry proste – glukozę i fruktozę, dzięki czemu dostarczają organizmowi w szybkim tempie niezbędnej energii do prawidłowej pracy serca. Poza tym posiadają one kwercetynę. Jest ona odpowiedzialna za ochronę nabłonka naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Z tego właśnie powodu miód wielokwiatowy świetnie sprawdzi się jako środek przeciwmiażdżycowy;
- prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego – regularne spożywanie miodu wielokwiatowego wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego, który jest odpowiedzialny za właściwe trawienie tłuszczów. Pszczeli płyn zawiera m.in. diastazę, katalazę czy inwertazę. To one pobudzają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz wydzielanie żółci w pęcherzyku;
- przeziębienie – letni miód wielokwiatowy w swoim składzie ma więcej składników przeciwdrobnoustrojowych od jego wiosennej odmiany. Poza tym doskonale buduje odporność organizmu przed jesiennym sezonem grypowym. Miód wielokwiatowy jest po prostu idealny na przeziębienie. Uśmierza ból gardła oraz zwalcza katar i infekcje dróg oddechowych;
- dolegliwości wątroby – miód zawiera także enzymy i antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie tego narządu z wszelkich toksyn oraz szkodliwych substancji. Oprócz tego posiada w składzie takie kwasy, jak: mrówkowy, mlekowy i cytrynowy, które odpowiedzialne są za regenerację i ochronę komórek tego narządu.
Miód wielokwiatowy z dodatkami dla dzieci
Nie da się ukryć, że miód wielokwiatowy to bogactwo wielu witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, pokarmowego czy odpornościowego. Warto włączyć go do diety dziecka zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy panuje sezon grypowy. Pszczeli płyn pozwoli uodpornić organizm młodego człowieka przed drobnoustrojami chorobowymi. Aby przekonać swoją pociechę do spożywania miodu, warto na początek spróbować kupić wersje z różnego rodzaju dodatkami. Zachęci to malca do tego, aby zwykły biały cukier w herbacie zastąpił zdrowszym zamiennikiem. W naszym sklepie mamy miód wielokwiatowy z dodatkami, który specjalnie stworzyliśmy dla dzieci. Wśród dostępnych wariantów można wyróżnić ten z: borówkami, kakao lub malinami. Wystarczy dopasować smak pod gusta maluchów.
Miód wielokwiatowy – cena w naszym sklepie internetowym
Koszt za jeden słoiczek miodu wielokwiatowego zależy przede wszystkim od producenta i sklepu, w którym jest on sprzedawany. W naszej firmie kładziemy szczególny nacisk na to, aby hodowla pszczół w pasiekach odpowiadała najwyższym standardom bezpieczeństwa. Tereny, na których znajdują się ule, to głównie obszary wiejskie cechujące się czystym powietrzem, wolnym od jakichkolwiek zanieczyszczeń. Dlatego nasze produkty wyróżniają się najwyższą jakością. Cena miodu wielokwiatowego w zależności od wielkości słoiczka wynosi: 45 złotych za 1,2 kg lub 25 złotych za 400 g. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem!
Podsumowanie
Naturalny miód wielokwiatowy to wszechstronny produkt pszczeli o wielu właściwościach zdrowotnych. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych czy wspiera prawidłowe funkcjonowanie pracy serca i układu pokarmowego. Buduje również odporność, dzięki czemu stanowi wartościowy dodatek do codziennej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy panuje sezon grypowy. Warto również wiedzieć, że cechy fizykochemiczne miodu wielokwiatowego, takie jak kolor i smak, zależą od pory roku i roślin, z których pszczoły zbierają nektar. Nic więc dziwnego, że jest on tak unikatowy na tle innych pszczelich płynów. Miód wielokwiatowy to prawdziwy skarb natury, który warto włączyć do swojej diety, aby cieszyć się jego dobroczynnym wpływem na zdrowie na co dzień.