logo allegro
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Paczkomaty) już od 199,00 zł.
Miód leśny – skarb natury w słoiku
Miód leśny – skarb natury w słoiku

Miód leśny to specyficzny gatunek tego „naturalnego słodzika”, ponieważ jego skład różni się w zależności od lokalizacji pasieki, aktualnej pory roku czy warunków atmosferycznych. Pszczoły zbierają nektar z roślin dziko rosnących w lasach oraz ze spadzi, czyli lepkiej wydzieliny owadów (np. mszyc), znajdującej się na liściach i gałęziach drzew. Właśnie dzięki temu miód ten ma nietypowy smak, aromat, a także unikalne właściwości odżywcze.

Spis treści

Charakterystyczne cechy miodu leśnego

Miody leśne wyróżniają się przede wszystkim wyrazistym, bogatym smakiem. To połączenie słodyczy z lekko żywiczną nutą. Z racji tego, że jego skład niekiedy się różni, niekiedy bywa ostrzejszy, innym razem delikatnie gorzki co wynika z zawartości spadzi. Podobnie jest, jeśli chodzi o aromat – często określany jako drzewny lub ziemisty. Kolor waha się od jasnożółtego do ciemnobrązowego, w zależności od proporcji nektaru i spadzi. Ponadto bywa on bardziej gęsty i lepki.

Jak powstaje miód leśny?

Miody powstają dzięki pracowitości pszczół, które zbierają nektar z kwiatów dziko rosnących roślin leśnych takich jak wrzos, borówka, malina, jeżyna, koniczyna czy mniszek lekarski, oraz drzew liściastych i iglastych. Pobierają go przez specjalny narząd gębowy i przechowują w wolu (specjalnym miodowym żołądku) podczas lotu do ula. Podobnie jest, jeśli chodzi o zbieranie spadzi – słodkiej wydzieliny produkowanej przez owady żerujące na drzewach, np. świerku, jodle, sośnie, klonie czy dębie. Żywią się one sokami roślinnymi, a nadmiar wydzielają właśnie w postaci spadzi. Pszczoły zbierają ją z powierzchni liści, igieł lub kory, a następnie przekształcają w miód.

Zalety miodu zbieranego z dóbr lasu

Lasy oferują bogate i zróżnicowane źródło pożywienia dla pszczół, co wpływa na zróżnicowanie miodu leśnego. Środowisko te ze względu na swoją naturalność i bioróżnorodność zapewnia owadom dostęp do wielu gatunków roślin w różnych porach roku. To kluczowe dla powstawiania miodu o złożonym profilu smakowym, bogatym we właściwości odżywcze. Warto również wspomnieć, że lasy są zazwyczaj mniej narażone na zanieczyszczenia (np. przemysłowe, chemiczne), co oznacza, że ten wyrób pszczeli jest często bardziej naturalny, wolny od toksyn w przeciwieństwie do odmian pochodzących z terenów rolniczych.

Z czego składa się miód leśny?

Miód leśny, podobnie jak inne rodzaje, składa się przede wszystkim z cukrów prostych – fruktozy i glukozy. Stanowią one ok. 70-80% jego masy. Węglowodany są jego głównymi składnikami energetycznymi. W składzie można doszukać się również niewielkich ilości sacharozy oraz innych cukrów złożonych nadających mu smaku. Wyroby pszczele są bogate także w enzymy, które dodawane są przez pszczoły podczas produkcji. Zalicza się do nich inwertazę, amylazę i oksydazę glukozową.

Te składniki są odpowiedzialne za rozkład cukrów złożonych na cukry proste, pełnią także rolę antyoksydantów, przyczyniają się do właściwości antybakteryjnych. Miody leśne wyróżniają się wyższą zawartością składników odżywczych – witamin i minerałów – z uwagi na obecność spadzi. To też źródło aminokwasów będących budulcami białek, polifenoli i flawonoidów, czyli substancji pomagających w neutralizacji wolnych rodników czy chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym.

Właściwości zdrowotne miodu leśnego

Nierzadko osoby chcące zakupić miód leśny, zastanawiają się, na co on właściwie działa? Do jego właściwości można zaliczyć silne działanie antybakteryjne, które wynika z obecności nadtlenku wodoru, niskiego pH oraz dużej zawartości antyoksydantów. Pomaga zatem w walce z infekcjami bakteryjnymi, szczególnie w obrębie jamy ustnej i gardła. Dzięki obecności flawonoidów i innych związków fenolowych, działa przeciwzapalnie – łagodzi stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie korzystne przy chorobach takich jak zapalenie jelit czy skóry. Miody leśne, dzięki bogactwu witamin i minerałów, wspierają także układ odpornościowy, zwiększając jego zdolność do obrony przed różnymi infekcjami. Warto zatem włączyć go do regularnej diety, zwłaszcza w sezonie zachorowań. Wspiera również układ pokarmowy, co czyni go idealnym wyborem przy dolegliwościach żołądkowych.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Statystyki
Produktów:
105
Kategorii:
30
Nowości:
1
Promocje:
3
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl