Miód z Pierzgą - 1,2kg
towar niedostępny
Opis
MIÓD WIELOKWIATOWY Z PIERZGĄ PSZCZELĄ w dużym słoju 1,2 kg.
Miód jest skrystalizowany.
Przy procesie produkcji miód jest delikatnie kremowany.
Skład: 90% miód wielokwiatowy letni, 10% pierzga pszczela
Miód z pierzgą pszczelą - kolor ciemno-brązowy. W smaku wyczuwalny lekko gorzkawy smak pierzgi i słodki smak miodu.
Zastosowanie :
- Wszystkie zalety miodu wielokwiatowego połączone z właściwościami leczniczymi pyłku
- Posiada wysoką wartość odżywczą
Z powodzeniem może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, u których zauważa się problemy z apetytem lub stwierdza stan niedożywienia. Wskazany jest w okresie rekonwalescencji oraz po przebytych operacjach. Ze względu na dużą zawartość białka i łatwo przyswajalnego żelaza może być stosowany przez wegetarian jako naturalny suplement diety, zapobiegający niedoborom tych składników.
- Wzmacnia system odpornościowy
Ma właściwości przeciwwirusowe. W roku 2014 w „Food and Chemical Toxicology”, opublikowano wnioski z badania, w trakcie którego poddano analizie substancje czynne pochodzące z ośmiu próbek pyłku pszczelego z różnych źródeł. Udowodniono, iż każda z próbek wykazywała działanie przeciwdrobnoustrojowe.
- Zmniejsza stres
Ze względu na wartości odżywcze pyłek pszczeli poprawia dopływ krwi do tkanek nerwowych, przez co wzmacnia system nerwowy.
- Wspomaga odchudzanie
Jest produktem niskokalorycznym – dwie łyżeczki pyłku to tylko 40 kcal i około 4 g cukru. Wspomniana ilość zapewnia też 8% dziennej dawki błonnika. Aminokwasy zawarte w pyłku wspomagają metabolizm. Nie ma jednak żadnych naukowych dowodów na to, iż pyłek pszczeli jest produktem odchudzającym.
- Jest wskazany dla miłośników kawy
Wysoka zawartość magnezu w pyłku niweluje skutki picia dużej ilości kawy. Ciekawostkę może stanowić fakt, iż pyłek sam działa podobnie – dodaje energii.
- Działa przeciwalergicznie
Znajdująca się w pyłku substancja czynna, antyhistamina, ma działanie antyalergiczne, tym samym zwiększa immunologiczne reakcje organizmu.
- Wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwalcza chorobotwórcze bakterie
Badania przeprowadzone przez prof. dr. hab. Bogdana Kędzię potwierdziły, iż pyłek pszczeli hamuje rozwój bakterii i grzybów drożdżoidalnych powodujących zakażenia skóry.
- Łagodzi objawy menopauzy
W 2015 roku w Niemczech zaobserwowano, że kobiety będące w trakcie leczenia raka piersi, którym włączono dodatkową suplementację miodem i pyłkiem pszczelim, zauważyły znaczną poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pyłku mają korzystny wpływ na równoważenie poziomu hormonów. Aż 70% kobiet przyjmujących produkt zaobserwowało u siebie poprawę nastroju i wzrost energii.
- Wspomaga płodność
Stymuluje owulację, chroni przed poronieniem i poprawia spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników).
- Redukuje stany zapalne
Działanie przeciwzapalne pyłku pszczelego porównywane jest do działania takich leków jak naproxen. W artykule opublikowanym w 2010 roku w „Pharmaceutical Biology” grupa tureckich naukowców z Uniwersytetu w Ankarze, powołując się na przeprowadzone przez siebie badania, wskazała, że pyłek pszczeli skutecznie leczy choroby reumatyczne, a także: astmę, zapalenie oskrzeli i wrzody.
- Pomaga przy niedokrwistości
Pyłek pszczeli jest produktem bogatym w łatwo przyswajalne żelazo.
- Wpływa pozytywnie na odnowę komórkową
Rosyjscy naukowcy – N. Mankowski i D.G. Czebotariew – potwierdzili, iż pyłek pszczeli stymuluje odnowę komórkową. Stwierdzili oni, że odmłodzenie komórek skóry i ciała może być wspierane przez podawanie poliamin, mikroelementów, enzymów i aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim. Te składniki odżywcze są potrzebne organizmowi do tworzenia nowej tkanki.
- Działa antynowotworowo
Badania przeprowadzone przez Eiichiego Furusawę z Uniwersytetu w Honolulu wykazały, iż wodny wyciąg z pyłku kwiatowego może być stosowany jako lek wzmagający działanie leków nowotworowych (długość życia chorych zwierząt poddanych badaniom wydłużyła się o 70% w przypadku podawania samego leku, a o 291% w przypadku terapii lekami i wyciągiem z pyłku kwiatowego).
zczela
Drogocenny miód z pierzgą
Miód to wyjątkowy produkt – owoc pracy pszczół i darów natury, który zachwyca smakiem i korzystnymi właściwościami. Pierzga, nazywana też pyłkiem kwiatowym, to niewielkie kulki, które są zbierane z kwiatów i przenoszone do uli. To skarbnica składników odżywczych. Miód z pierzgą jest źródłem witamin, minerałów, enzymów oraz łatwo przyswajalnego białka, pomagającego w odbudowie i regeneracji tkanki mięśniowej. Dzięki temu produkty pszczele są doskonałym uzupełnieniem diety każdego, dzieci, dorosłych, czy osób w podeszłym wieku. Miód z pierzgą posiada również silne właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia system odpornościowy, wspomaga walkę z chorobami i infekcjami. Nie można zapomnieć o rewelacyjnym smaku, w tym wyrobie pszczelim można poczuć lekko orzechowy aromat pierzgi oraz słodycz miodu. To dobry dodatek do herbaty, naleśników i owsianek.