Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Paczkomaty) już od 199,00 zł.
Zastanawiasz się, czy miód może się zepsuć?- poznaj odpowiedź!

Gatunków miodu jest bardzo wiele. Każdy ma swoje zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale także w kuchni. Miody możemy dodawać do napojów, deserów i ciast – doskonale zastępuje cukier. Produkt ten, zawsze warto mieć w swojej spiżarni. W okresie jesienno-zimowym zwykle używamy go więcej, latem zapewne mniej. Co, jeśli miód stoi przez dłuższy czas niewykorzystywany? Nasuwa się pytanie , czy miód może się zepsuć?

Jak długo przechowywać miód?

Świeży miód, zaraz po zebraniu ma konsystencję cieknącego gęstego płynu. Przelewając go, zauważysz, jak idealnie układa się falami. Obserwując to zjawisko, możesz być pewny, że miód jest w 100% naturalny. Po pewnym czasie może zmienić swoją konsystencję i kolor. Staje się wtedy gęsty i twardy. Nie jest to jednak coś niepokojącego. To proces naturalnego krystalizowania się. W zależności od rodzaju miodu może on przebiegać w różnym tempie. Aby cieszyć się znów gęsto cieknącym miodem, wystarczy ogrzać go w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni.

Gdzie przechowywać miód?

Miód przechowywać należy zawsze w szklanym naczyniu, zazwyczaj w słoiku. Powinien być on szczelnie zamknięty i schowany do zacienionego i chłodnego miejsca. Temperatura przechowywania powinna nie przekraczać kilkunastu stopni oraz utrzymywać się na stałym poziomie. Czy miód może się zepsuć, kiedy jest prawidłowo przechowywany? Niekoniecznie, jeśli jednak czas przechowywania jest zbyt długi, może nastąpić spadek jego wartości odżywczych.

Fermentacja miodu - czy to możliwe?

Odpowiednio przechowywany miód nie psuje się. Zdarza się jednak, że na jego powierzchni może pojawić się biała piana. Jest to zjawisko fermentacji. Przyczyną takiego stanu, jest zazwyczaj zbyt wczesny zbiór. Miód bowiem, musi być w pełni dojrzały, by przelać go i zamknąć w słoiku. Powinna swobodnie z niego odparować woda. Najczęściej fermentacji ulegają miody, które są zbierane wczesną wiosną lub późnym latem. Pojawia się zatem pytanie, czy sfermentowany miód jest zepsuty i się nie nadaje do użytku? Otóż nie! Można go ponownie wykorzystać jako pokarm dla pszczół. Należy wcześniej go podgrzać do 80 stopni, by wyeliminować komórki drożdży.

Zatem jeśli jesteś zwolennikiem miodu i zastanawiasz się, czy miód się psuje, nie obawiaj się! Miód jest takim produktem, który rzadko ulega fermentacji. Co prawda, nie nadaje się on już do spożycia, ale zawsze można go zmienić i oddać pszczołom jako pokarm. Coraz częściej używa się go również w przemyśle piekarniczym.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Statystyki
Produktów:
106
Kategorii:
22
Nowości:
0
Promocje:
1
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl